prothese, kunstgebit, klikgebit in Amersfoort Liendert
Welkom bij
Tandartspraktijk Draga

Prothese/Klikgebit

Voor praktijkvoorbeelden met mondfoto’s kunt u klikken op deze link.

 

Het kunstgebit, de prothese, het klikgebit

 

Van eigen gebit naar een kunstgebit

Dit is de tweede boven- en onderprothese van deze patiënt. De prothese is aangemeten door tandarts Draga. De prothese zelf is vervaardigd door de prothese-afdeling van het Tandtechnisch Laboratorium in Barneveld. De kaken vormden geen problemen of complicaties voor het vervaardigen van de protheses. De Patiënt koos voor wat lichtere kleur tanden en kiezen, voor een wat frisser en jeugdiger uiterlijk. De Prothese is erg mooi gelukt. De Patiënt is zegt erg tevreden te zijn.

Tanden en kiezen zijn belangrijk voor het kauwen, spreken en het uiterlijk

U krijgt een kunstgebit. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.

Het trekken van tanden en kiezen
Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer. De tandarts trekt eerst uw kiezen. Pas later uw tanden. Die blijven dus voorlopig nog staan, zodat u niet zonder tanden zult lopen. Tussen het trekken van de kiezen en de tanden zit doorgaans enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet zijn genezen, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u gewoon weer eten wat u normaal gewend bent. Meestal zal uw kauwvermogen minder zijn.

Een afdruk maken
Voordat de tandarts de tanden trekt, maakt hij een afdruk van uw kaak. Dat gebeurt met behulp van een afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt. Met deze lepel wordt nóg een afdruk gemaakt om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen. Hierop wordt uw kunstgebit gemaakt.
Bent u tevreden over de kleur, de vorm en de stand van uw eigen tanden? Of misschien juist niet? Informeer uw tandarts hierover vóórdat het kunstgebit wordt gemaakt. Uw tandarts kan u hierin advies geven. Hij zal proberen zoveel mogelijk met uw wensen rekening te houden.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst
Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het kunstgebit, ook wel immediaatprothese genoemd, wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dat vindt u misschien een vreemd idee, maar dit heeft een groot voordeel. Uw kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.

Als u in de spiegel kijkt, moet u waarschijnlijk erg wennen. Uw mond is nu een maal een belangrijke blikvanger en die is veranderd. Neem een paar dagen de tijd om te wennen en beoordeel pas dan hoe u er met uw nieuwe tanden en kiezen uitziet.

Een nieuw kunstgebit

Een nieuwe blikvanger

Tanden en kiezen zijn belangrijk voor het kauwen, het spreken en het uiterlijk

Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.

Voor meer informatie over een nieuw kunstgebit en het aanmeten en vervaardigen klik op onderstaande folder:

Folder een nieuw kunstgebit

Klikgebit/Prothese op implantaten

Na het inbrengen van de implantaten. De ervaringen met de behandelingen zijn wisselend. Het bot zelf heeft geen gevoel, maar het tandvlees kan enigszins pijnlijk zijn

Voor meer informatie over het plaatsen van implantaten en het vervaardigen van een klikgebit, zie onderstaande folders.

Folder implantaten
Folder De overkappingsprothese