Gaatje en vulling bij de tandarts in Amersfoort liendert
Welkom bij
Tandartspraktijk Draga

Vullingen (foto’s)

witte eenvlaksvulling + verdoving (tariefcodes V91, A10) = € 61,23

witte tweevlaksvulling + verdoving (tariefcodes V92, A10) = € 75,80

witte drievlakssvulling + verdoving (tariefcodes V93, A10) = € 87,46

witte vier- en vijfvlaksvulling + verdoving (tariefcodes V94, A10) = € 107,87

Tandbederf en vullingen

Deze patiënt was al jaren niet meer bij de tandarts geweest en had zich nieuw bij mij ingeschreven. Hij zag langzamerhand de bovenkant van een kies bruin en zwart worden rondom een oude vulling. hij was geen tandarts, maar hij had zo het vermoeden, dat dat niet goed kon zijn.
Bij de controle van zijn gebit, bleek het zwarte en bruine op zijn kies ‘zacht’ te zijn: tandbederf tot in het dentine/tandbeen. Tandbederf dat al zo diep zit, zal waarschijnlijk verder de diepte ingaan tot in de zenuw met kiespijn tot gevolg of zal in het ergste geval de hele kies verwoesten.

Ik heb de oude vulling verwijderd en al het tandbederf weggeboord. ik heb vervolgens een vulling gemaakt van het Amerikaanse witte vulmateriaal (composiet) ‘Herculite’.
De patiënt was erg tevreden met de esthetiek van het eindresultaat. De patiënt heeft geen pijn ondervonden omdat er goed is verdoofd. De kosten, inclusief de verdoving, waren zo’n € 75 euro.

(behandelaars: tandarts Draga en preventie-assistente Marjolein)

 

 

Vulling, afgebroken tand

Deze patiënt kwam bij mij met een afgebroken voortand. Het is een kind van 10 jaar. Hij was aan het spelen en tijdens het spelen was hij gevallen op zijn voortanden. Dit is helaas iets dat ik met regelmaat tref in mijn tandartspraktijk. De voortanden in de bovenkaak komen al door op een leeftijd van 7 jaar. Op jonge leeftijd kunnen kinderen nogal wild doen, vallen dan, maar hebben nog niet echt geleerd om het hoofd af te wenden en de val met de armen/handen op te vangen. Vaak zijn dan de voorste snijtanden in de bovenkaak de eersten die dan de grond raken en dan soms breken. De schade is dan voor het leven want deze tanden wisselen niet meer! Gelukkig zijn er tandheelkundige manieren om deze gebroken tanden weer te repareren.
Bij dit patiëntje heb ik de afgebroken hoek van de tand weer opgebouwd met het Amerikaanse witte vulmateriaal (composiet) ‘Herculite’ in zijn eigen tandkleur.
De patiënt heeft niets gevoeld van de behandeling want er is goed verdooft.
De kosten van de behandeling, inclusief verdoving, zijn zo’n 85 euro. Kindertandheelkunde tot 18 jaar wordt voor 100% vergoed uit de basisverzekering.

(behandelaars: tandarts Draga en preventie-assistente Marjolein)

Als je jouw tandvlees niet meepoetst

Deze patiënt is, door omstandigheden, al een lange tijd niet meer bij de tandarts geweest. Ze heeft haar gebit niet altijd even goed verzorgd en als ze haar tanden en kiezen poetste, dan raakte de tandenborstel niet genoeg het tandvlees. Waarom is het nu zo belangrijk om toch altijd het tandvlees licht mee te poetsen? Omdat de gaatjesproducerende bacteriën zich altijd in grote hoeveelheden net boven de tandvleesrand op de tand of kies bevinden.
Deze patiënt heeft dat duidelijk niet vaak genoeg gedaan, de poetstechniek was onvoldoende, een combinatie van die twee en eventueel een verkeerde eetgewoonte met misschien een te hoog gehalte aan suiker. Het resulteerde in 4 niet echt fraaie gaatjes in een hoektand en in 3 kiezen. Het zat mevrouw dwars, dat de gaatjes zo lelijk zwart waren en bij praten of lachen duidelijk zichtbaar waren. Ze vroeg of ik de tanden en kiezen weer mooi kon herstellen. Met één verdoving/prik kreeg ik alle 4 de tanden en kiezen tegelijkertijd verdooft. Dat scheelt wat geprik en wat geld. Ik heb de zachte gaatjes goed uitgeboord totdat ik op het harde en witte gezonde tandweefsel stuitte. Vervolgens heb ik een passende ‘grondverf’ gebruikt en de tanden en kiezen gevuld met het Amerikaanse witte vulmateriaal ‘herculite’. De patiënt is een zogehete ‘angstpatiënt’. Ze vond de behandeling erg vlot gaan en vrij pijnloos. De prik viel haar ook reuze mee. Ze was erg blij met de esthetiek van haar herstelde tanden en kiezen. Kosten van de totale behandeling van de 4 tanden en kiezen: € 190 euro

 

Depressie, schadelijker dan suiker?

Deze patiënt kwam voor intake bij mij in de praktijk. Ze heeft de afgelopen jaren een moeilijke tijd meegemaakt. De dagen waren gekenmerkt door neerslachtigheid en zelfs depressie. In zo een geestelijke toestand kan een beetje al te veel zijn, persoonlijke (mond-)verzorging kan dan niet of nauwelijks worden uitgevoerd.
Maar deze patiënt is het gelukt om uit haar dal te klimmen en na jaren van niet de tandarts te bezoeken, heeft ze toch weer de stap gewaagd. Ze is geschrokken van de toestand van met name haar voortanden. Ze vroeg me of er nog iets van te maken was. Ook haar tandvlees bloed altijd bij aanraken, was pijnlijk en ontstoken.
Tegenwoordig is het gebit altijd wel op te knappen, met eigen tanden of met kunst-tanden en kunstwortels.
Ik heb haar voorgesteld om eerst naar onze preventie-assistente Marjolein te gaan, om weer de poetstechniek aan te leren of deze bij te sturen waar nodig. Marjolein heeft haar uitgebreid geïnstrueerd hoe zij met tandenstokers en ragers tussen de tanden moet reinigen. De patiënt heeft ook een voedingsadvies gekregen en een uitleg welke voeding en drank schadelijk is voor het gebit. Verder is haar gebit uitgebreid gereinigd en is tandsteen, tandplaque en aanslag verwijderd.
Daarna kwam ze bij mij. Ik heb haar hele gebit opgeknapt met wit vulmateriaal: composiet.
Na meerdere behandelingen en controlebeurten bij de preventie-assistente en nadat ik alle vullingen heb geplaats, is het resultaat bemoedigend: In de bovenkaak is het tandvlees niet meer dik, rood en ontstoken. Het tandvlees is dun en licht roze van kleur. Alleen in de onderkaak is het tandvlees nog op twee plaatsen ontstoken. Maar met de glad afgewerkte vullingen, en wat extra thuiszorg van de patiënt, zijn ook deze tandvleesontstekingen verdwenen.

Mission Impossible

Een goede vriend van mij, die zelf ook tandarts is geweest, heeft mij gevraagd om één van zijn kennissen te helpen. Volgens de eigen tandarts zou er een groot gat zitten in een kies rechtsboven, achter in de mond. Volgens die tandarts was die kies niet meer te redden en moest deze getrokken worden. Maar de patiënt wilde dat niet en wilde de kies koste wat het kost behouden. De vraag aan mij was, of ik de kies nog kon herstellen.
Tijdens de afspraak kon ik zien dat er een zeer groot gat zat op tandvlees niveau en onder de rand van een gouden onlay. Omdat de situatie al moeilijk genoeg was; de kies zat ver achterin de mond, er zat een groot gat aan de zijkant van de kies die tot onder het tandvlees dook en er bevond zich een gouden onlay op de kies, waar niet doorheen te boren was. Om meer zicht te creëren en om van bovenaf in de kies te kunnen werken heb ik in overleg met de patiënt de gouden onlay verwijderd (groene pijl). Pas toen zag ik hoe groot het gat was . Het bruine tandbederf was onder de rand van de gouden onlay gekropen en had zich ook tot ver onder het tandvleesniveau verspreid (gele pijlen). De kies was eigenlijk helemaal verwoest en ik kon begrijpen waarom zijn eigen tandarts de kies wilde trekken. Toch zag ik nog kansen om deze kies te redden. Ik wilde in eerste instantie een buccale kroonverlenging uitvoeren, maar de patiënt zag het niet zo zitten, dat ik aan de wangkant chirurgisch het tandvlees- en kaakbotniveau wat zou verlagen om zo beter en vochtvrij te kunnen werken.

Ik ben toen met mijn stoelassistente aan de slag gegaan. We hebben als eerste het werkgebied rondom de kies goed verdooft. We hebben toen een driekanalige wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, waarbij we het gebied hebben drooggelegd met wattenrollen en door achterin de mond regelmatig het water en speeksel weg te zuigen. Na de wortelkanaalbehandeling heb ik 3 rode Unicore glasvezelstiften geplaatst in de drie kanalen om boven de kies houvast te geven aan de grote vulling die ik nog zou gaan plaatsen. Vervolgens heb ik de kies weer opgeboud rondom de glasvezelstiften met wit vulmateriaal, het Amerikaanse Herculite en heb uiteindelijk de vulling tot glans gebracht.
De Totale behandeling duurde iets meer dan 2 uur. De patiënt was erg tevreden met het eindresultaat en was erg blij dat de kies niet getrokken hoefde te worden. De patiënt hield de lange zit makkelijk vol en heeft geen pijn gevoeld tijdens de behandelingen.
De totale kosten van de wortelkanaalbehandelingen, de verdovingen, de 3 stiften en de vulling waren zo rond de € 500 euro