Welkom bij
Tandartspraktijk Draga

Verwijderen van verstandskiezen

Deze behandelingen kunnen foto’s en video’s bevatten die voor sommige mensen als schokkend ervaren kunnen worden.

Deze jonge patiënt kwam bij mij met kiespijn in zijn linker onderkaak. Ook deed het tandvlees achter de laatste zichtbare kies pijn bij aanraken en poetsen. Bij controle van het tandvlees achter de laatste grote kies, kon ik met mijn instrument een hard voorwerp voelen onder het tandvlees:…..een verstandskies (groene pijl). We hebben meteen een Röntgenfoto gemaakt van deze regio en inderdaad zat er nog een verstandskies verscholen onder het tandvlees en in het bot (groene pijl). In de mond kon men, met het blote oog, de verstandskies niet zien. Door een toegang naar de verstandskies, langs de achterkant van de laatste kies tot onder het tandvlees, zijn bacteriën onder het tandvlees gekropen. Ze hebben het tandvlees rondom laten ontsteken en ze hebben een gaatje gemaakt in het voorste gedeelte van de verstandskies, bovenop het kauwvlak. Dit gaatje zat al tot in de zenuw, wat de kiespijn verklaarde.

Het was zaterdagmiddag en de kaakchirurgieafdeling in het ziekenhuis was dicht. De patiënt wilde liever niet wachten totdat hij maandag de kaakchirurgieafdeling kon bellen voor een afspraak. Hij wilde liever dat ik de verstandskies er uit zou halen.

Ik ging akkoord en heb de patiënt goed aan beide kanten van de kies verdoofd met een sterk verdovingsmiddel.
Nadat we de kamer en onszelf gereed hadden gemaakt voor de operatie, ging ik en assistente Lucy aan het werk. Ik maakte een snede net links van het midden van het tandvlees dat over de verstandskies lag. Ik trok deze snede door langs de laatst zichtbare grote kies in de mond aan de wangkant en liet de snede vervolgens schuin naar voren in de omslagplooi eindigen. Zo klapte er een driehoekig stuk tandvlees opzij (triangular flap), waardoor de verscholen verstandskies en het bot waarin het zat, zichtbaar werden (groene pijl).
Door het bot rondom de verstandkies licht te corrigeren maakte ik meer ruimte voor mijn extractie-instrumeneten. Vervolgens heb ik de verstandskies met heveltjes en elevatoren losgemaakt, waarna ik de verstandskies recht omhoog uit tandkas verwijderde.

Ik heb vervolgens het achterste gedeelte en het voorste gedeelte van de snede gehecht waardoor het midden nog toegankelijk bleef voor eventuele spoeling en desinfectie van de wond bij latere ontsteking van de wond.

Ik heb de patiënt geïnstrueerd de komende 3 dagen de linker kaakhoek aan de buitenkant af en toe te koelen met koelzakjes. Dit ging de zwelling tegen en de koelte zwakte ook eventuele pijn af. De patiënt kreeg een recept voor Brufen Bruis 600 mg zakjes mee, dit is ook tegen de zwelling en tegen de pijn van een eventuele volgende ontsteking en de eventuele pijn van het opereren.

De patiënt poetste vervolgens zijn gebit met Perio-aid Tandpasta en spoelde met perio-aid mondspoelmiddel: dit brengt het aantal ontstekingsvormende bacteriën significant omlaag waardoor de kans op ontsteking minder groot wordt.

De komende 7 dagen heb ik elke dag met patiënt getelefoneerd, om te vragen hoe het ging en of er ontsteking met pijn aan de wond ontstond. Dit was echter niet het geval, de patiënt had nergens last van en vond dat de behandeling en het natraject niet zo erg was als dat hij zich had voorgesteld.

 

 

 

Chirurgisch verwijderen van een verstandskies linksonder

 

Het chirurgisch trekken van een verstandskies is helemaal niet zo eng en traumatisch als men denkt. We verdoven altijd met een wat sterkere soort verdoving, totdat men bij de verstandskies niets meer voelt. We trekken nooit als het nog pijn mocht doen. We hebben dit de patiënt ook al van te voren uitgelegd. Ook hebben nwe verteld hoe de procedure in zijn werk gaat. Goed verdoofd zijn en goed weten wat er gaat gebeuren, is vaak een hele geruststelling voor de patiënt. Mocht een patiënt desalniettemin toch angstig blijven, laten we de patiënt de avond van te voren en een uur voor de behandeling nog een rustgevend medicijn innemen wat de ‘kantjes van de angst wegneemt. Een patiënt kan ten alle tijde de behandeling stoppen, mocht er iets zijn. Doorgaans gaan patiënten gerust en relaxed de behandeling in. Wij hebben nooit haast.

 

 

1.) Het insnijden en openen van het werkgebied

 

 

2.) Het verwijderen van de verstandskies

 

 

3.) Het hechten van de wond