Welkom bij
Tandartspraktijk Draga

Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde

Elke ouder weet dat een kind zich vanaf de babytijd motorisch verder ontwikkelt. Van zitten, naar kruipen, naar staan, lopen, rennen, enzovoort. De ontwikkeling geldt ook voor de hersenen, denkvermogen en vaardigheden om met angst om te gaan, geduld te hebben, en wennen aan een andere omgeving. De grootste verandering is wel de pubertijd. In de Kindertandheelkunde is het de kunst het individuele kind te doorgronden, te bepalen wat een kind aan kan en zijn of haar vertrouwen te winnen. Het heeft geen zin om meer te doen dan een kind aan kan, dit resulteert bijna altijd in huilen en vervolgens voorlopig niet meer de mond open doen bij tandartsbezoeken. Vooral bij de allerjongsten wordt het al snel te veel, een controle met alleen een spiegeltje kan al te eng zijn. Onder de 3,5 jaar a 4 jaar is een controle wel mogelijk, maar dan wordt verdoven, boren en vullen al knap lastig door te weinig medewerking en al snel huilen. Ik kan zeggen dat het ons lukt om de meeste kinderen vanaf 3,5 jaar a 4 jaar te controleren, poetsles te geven, eventueel tandsteen te reinigen en te polijsten, een fluoride behandeling te geven, te verdoven, boren en zelfs tandjes of kiesjes ‘plukken’. We houden de sfeer altijd zo goed mogelijk, zodat het kind geen buitengewoon nare ervaring overhoudt aan het tandartsbezoek.

(behandelaars tandarts Draga, stoelassistente Lucy, preventie-assistente Marjolein)

 

 

 

 

Kindertandheelkunde

Af en toe krijg ik ook asielzoekers in de praktijk. Kinderen spreken al snel een beetje Nederlands, volwassenen nemen meestal iemand mee die kan tolken. De tandheelkundige behandeling is dan geen probleem. Ik merk dat er een groot verschil is tussen de mondgezondheid van Nederlandse kinderen en die, met name, uit Syrië. Ze hebben opvallend vaak en veel last van snel ontwikkelende tandbederf. Meestal is dit het geval, als ze zich net hebben aangemeld als patiënt binnen onze praktijk. We proberen ze, gezien de taalbarriere, zo goed mogelijk te instrueren hoe het eigen gebit te verzorgen en op de voeding te letten. En verder zit er niets anders op dan alle gaatjes te boren en te vullen, want ook kinderen kunnen kiespijn krijgen.
Zo ook dit meisje. Op de foto is te zien dat ze bovenop haar melk kiezen zwarte gaatjes heeft zitten. Ook tussen haar voorste kiezen, aan beide kanten, zitten gaatjes. 7 in totaal. We hebben haar goed verdoofd en in 2 afspraken alle gaatjes geboord en gevuld.
Kindertandheelkunde wordt 100% vergoed uit de basisverzekering.

(behandelaars: tandarts Draga en preventie-assistente Marjolein)

 

 

 

Kindertandheelkunde

Dit patiëntje is 3 jaar en 3 maanden oud. Ze is nog nooit bij de tandarts geweest en het is allemaal nog erg nieuw voor haar. Gelukkig is ze nieuwsgierig en reageert niet al te snel met angst op nieuwe situaties. Ze was erg spraakzaam en dat helpt om met haar contact te krijgen. Men krijgt dan hoogte van wat ze aan kan, hoe lang ze het volhoudt om in de stoel te liggen, hoe lang ik haar ‘bezig’ kan houden, welk gespreksonderwerp ze leuk vindt (om haar een beetje af te leiden).
Zodra je merkt dat een kind het niet meer volhoudt, dan kan men maar beter afronden waarmee men ben bezig is. Dit voorkomt angst bij het kind, huilen en de komende keren niet meer in de stoel gaan zitten en niet meer meewerken. Zo blijft de sfeer zo prettig mogelijk, ziet het kind er niet zo snel tegenop om naar de tandarts te gaan en verleent het zijn medewerking. Zeker als er, na je best te hebben gedaan, eencadeautje mag worden uitgekozen…..

(behandelaars: tandarts Draga en preventie-assistente Marjolein)